2025 yılında emekli olacaklar, 2024’te emekli olanlara kıyasla yüzde 30 daha az maaş alacak. SSK ve Bağ-Kur emeklileri için 31 Aralık tarihine kadar başvuru yapılması gerekiyor.
Enflasyonun bu yılı geçen yıldan daha düşük seviyede kapatacak olması nedeniyle güncelleme katsayısı değişeceği için 2024’te emeklilik başvurusu yapanların maaşları yüzde 30 daha fazla olacak. Kamu çalışanları, 2024 yılı emeklisi olarak değerlendirilebilmeleri için en geç 14 Ocak 2025 tarihine kadar emeklilik dilekçelerini sunmaları gerekiyor.
SSK ve Bağ-Kur çalışanlarının işlemleri ise mutlaka 31 Aralık 2024 tarihine kadar tamamlamalı. SSK ve Bağ-Kur emeklilik başvuru yapmak için son iki güne girildi. Bu tarihe kadar dilekçe vermeyenlerin maaşlarında yüzde 30’luk fark oluşacak. 1 Ekim 2008’den önce memur olarak göreve başlayanlar, güncelleme katsayısındaki değişikliklerden etkilenmeyecek. Bu grup, maaş avantajını koruyarak emeklilik haklarından faydalanmaya devam edecek.
Emekli maaşı alırken çalışmak isteyenler için Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) seçeneği bulunuyor.
Emeklilik Başvurusu Nasıl Yapılır?
Hangi statüden emekli olacaksanız (son 2520 gün primlere bakılarak belirlenir) SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı, Banka Sandığı prim gün sayınızın tamamlandığına emin olun. Eksik primleriniz varsa başta doğum, askerlik, yurtdışı, doktora, usta öğreticilik gibi yasaların size vermiş olduğu SGK’ya parasını ödeyerek gün satın alma hakkınız varsa değerlendirin, borçlanma tutarlarınızı ödeyin eksik prim gün sayınızı tamamlayın.
Emeklilik müracaatı için çalışanların Kod:8 Emeklilik Nedeniyle işten çıkışlarının yapılması gerekir. Çalışırken emeklilik müracaatında bulunmanız mümkün değildir. Emeklilik müracaatınızı e-devlet üzerinden, ‘Gelir Aylık Ödenek’ bölümünden ’Yeni Başvuru’ bölümünden gerçekleştirebilirsiniz.
Emeklilik için işten çıkışınızın yapıldığı gün emeklilik müracaatında bulunabilirsiniz, aynı gün emeklilik sonrasında aynı iş yerinde çalışmaya devam edecekseniz SGDP ile işe girişiniz ertesi günün tarihi belirtilerek yapılabilir. Emeklilik müracaatı sonrası son çalıştığınız işyerinde bir yıl ve üzerinde çalışmalarınız varsa kıdem tazminatınızı çalıştığınız yıl, ay ve güne göre hesaplanarak alabilirsiniz. Kıdem tazminatında sadece küçük bir damga vergisi vardır, gelir vergisi kesintisi yapılmaz.
Emeklilik tarihinize kadar kullanmadığınız yıllık izinler varsa bu sürelerin ücretini de emekli olduğunuzda işveren size ödemek zorundadır. Emeklilik nedeniyle işten ayrılmak için ihbar süresi yoktur, ihbar tazminatı da yoktur.