Yüksek faizler ve Covid yardımının sona ermesi Batılı şirketleri zora sokarken iflas eden şirket sayısı artıyor. Financial Times Gazetesi’nin haberine göre AB’nin en büyük ekonomisi olan Almanya’da iflaslar Ocak-Eylül döneminde bir önceki yıla kıyasla %25 arttı.
Yine Fransa ve Hollanda Ulusal istatistik ofislerine göre iflas eden şirket sayısı Ekim ayında bir önceki yıla göre %30’dan fazla artış kaydetti.
Eurostat verilerine göre, AB genelinde kurumsal iflaslar Eylül ayına kadarki 9 aylık dönemde yıllık %13 artarak son 8 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.
İngiltere ve Galler’de de İflas Servisi verilerine göre Ocak-Eylül dönemindeki iflaslar 2009’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.
Capital Economics’in baş ekonomisti Neil Shearing’e göre, ‘kredi maliyetlerinin artması’ ve enerji yoğun sektörlerde ‘yüksek enerji faturaları” iflasları körükledi.
Analistler en çok zarar gören sektörlerin ulaşım, konaklama ve perakende olduğunu söyledi. Analistlere göre iflaslardaki artış, önümüzdeki birkaç yıl içinde küresel ekonomik faaliyet ve istihdam artışı üzerinde baskı yaratacak.
Alman finansal hizmetler şirketi Allianz, küresel iflas büyüme oranlarının 2023’te %6 arttıktan sonra gelecek yıl %10’a ulaşacağını tahmin ediyor.
Analistler, enerji sübvansiyonları ve diğer önlemlerin birçok işletmeyi ayakta tuttuğunu, AB merkez bankasının gelecek yılın ortasından itibaren başlatacağı faiz indirimlerinin iflas eden şirket sayısını azaltacağı öngörüsünde bulunuyor.
Bu olumsuz tabloya rağmen Batılı ülkelerde işsizlik oranları tarihin en düşük seviyelerinde seyrediyor.